Beseda s Mirkou Ábelovou a Annou Siedykh v rámci podujatia Dotyky s poéziou

AdminNovinky

V piatok, 20. septembra, sme mali možnosť stretnúť sa s dvoma zaujímavými autorkami – Mirkou Ábelovou a Annou Siedykh. Obe spisovateľky priniesli odlišné uhly pohľadu na literatúru, a taktiež životné príbehy, ktoré formovali ich písanie.

Anna Siedykh, mladá ukrajinská poetka, dramaturgička, prekladateľka a žurnalistka nám priblížila, ako prežívala vysťahovanie sa z krajiny a následný pocit neprijatia, či samoty, ktorú vieme cítiť aj vtedy, keď nie sme sami. Zároveň predstavila svoju novo vydanú dvojjazyčnú knihu s názvom Cudzinečnosť, a my sme si tak mohli vypočuť unikátnu slovenskú i ukrajinskú interpretáciu textov plných opisov zničených miest, spomienok na detstvo, či snahy zvykať si na vynútené zmeny.

Naopak, slovenská poetka a ‘grínpisáčka’ Mirka Ábelová, prezentovala celkom inú, odľahčenejšiu tvorbu. Rozprávala, ako sa jej počas života menil pohlaď na svet, na témy – o čom písať, o čom už nie, ako od vydania knihy s názvom Striptíz dospela k písaniu o deťoch, a že umelecká tvorba sa dá naozaj vyTVORIŤ aj z obyčajného reklamného letáku na truhly.

Zo stretnutia s autorkami som si zobrala tri povzbudenia, a to, že písať sa dá naozaj o hocičom, poézii nemusíš rozumieť, a nie, ani samotné spisovateľky kedysi nebavila povinná školská literatúra.

Preto chcem povzbudiť aj vás, ktorí máte radi slová, písmena, letáky o truhlách… dajte si šancu!

Mária Gajdošová 4.C